Kupujemy płytki kuchenne: najważniejsze parametry

Płytki kuchenne to naprawdę dobry sposób na wykończenie kuchennej podłogi oraz ścian. Zanim jednak zdecydujemy się zakupić płytki powinniśmy pamiętać, że charakteryzują się one określonymi parametrami.

Klasa ścieralności

Jeśli chcemy, aby płytki długo służymy w idealnym stanie, należy zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności. To ona mówi o tym, czy płytki mogą być stosowane w danym pomieszczeniu. W przypadku kuchni warto postawić na płytki o klasie ścieralności przynajmniej 3. Niektórzy idą dalej i do kuchni zalecają płytki o klasie ścieralności 4.

Antypoślizgowość

W przypadku kuchni antypoślizgowość płytek ma naprawdę bardzo duże znaczenie. Trzeba bowiem pamiętać, że poślizgnięcie się wówczas, gdy w dłoniach niesiemy garnek z gorącą zupą może okazać się tragiczne w skutkach. Antypoślizgowość płytek uzyskuje się przez powlekanie ich powierzchni specjalnym impregnatem bądź zastosowanie faktury. Wypukłe bądź wklęsłe wzory sprawiają, że płytki nie są tak śliskie jak te, które są idealnie gładkie.

 

Podobne wpisy